Top 10 restorana u Budvi

U crnogorskoj prestonici hedonizma, noćnog života i luksuza možete kušati mirise i ukuse Budve. Budvanski mirisi poput aroma pijeska, mora, borova i sunca, već su odavno na meniju budvanske rivijere. Preostale, ali ne manje važne, gastronomske želje možete ostvariti u mnogobrojnim restoranima sa savršenim ambijentom i pogledom. Mapa svjetske kulinarske baštine, miješa se sa domaćom, tradicionalnom verzijom crnogorskog primorja, isto kao planinske vazdušne struje zaleđa i mediteranskog šarma. Tipičan jadranski šarm ogleda se u paštrovskim makarulama (ručno pravljena tjestenina integralnog pšeničnog brašna), zastrašujuće ružnoj, ali preukusnoj grdobini; zlatnoj krtoli  iz Grblja, žućenici, bokeljskoj sardeli ili maslini žutici, a vaš je izbor, dokle ste spremni da budete gastronomad u duši. Stoga vam donosimo deset najboljih restorana Budvanske rivijere.

 


KONOBA STARI GRAD

Konoba čuva tradiciju prvog nacionalnog restorana u budvanskom Starom gradu. Za ovo mjesto vezuju se brojne anegdote, a zbog svog rustičnog i jedinstvenog ambijenta, konoba Stari grad je bila set za snimanje nekoliko internacionalnih filmova. Danas zauzima najljepši dio grada, sa terasom na plaži Ričardova glava, odakle se pruža neponovljiv pogled. Za gušt u jelu i piću, atmosferu upotpunjuje živa muzička podloga, dok se svakodnevno služe jela mediteranske kuhinje. Kao i uvijek, preporuka je svježa riba, dalmatinsko varivo kao prilog. Ragu od hobotnice u a La Provance sosu je nešto što ne smijete preskočiti.

 


KONOBA LANGUST

U srcu bajkovitog Pržna, prostranom terasom, baštom, i salom za čak 140 gostiju, služe se najfinija jela mediteranske kuhinje. Konoba Langust posjeduje svoju barku, pa je svakog dana, na stolu svježa riba. Glavna jela, predjelo, desert, pripremljeno je od organskih i domaćih proizvoda okoline, pa je gastronomska lična karta LANGUSTA jedna od reprezentativnih gastronomskih tura Budvanske rivijere. Probajte svježe školjke, file grdobe obmotane tipičnim gorskim predstavnikom, njeguškom pršutom. Uz raznovrsnu ponudu jela, idu i aromatična vina svjetskih i domaćih vinarija.

 


KONOBA DEMIŽANA

Sa tradicijom preko tri decenije, konoba Demižana jedan od najstarijih restorana u Budvi. Idealna lokacija, u blizini Starog grada, privukla je i veliki broj slavnih ličnosti, poput Kavalija, Hulija Iglesiasa, Bronsana. Došli su zbog predivnog ambijenta na obali mora, romantičnog zalaska sunca i naravno, najznačajnijeg, hrane i pića. Uz bogatu trpezu, ide i ponuda vrhunskih vina. Preporučujemo aromatične vongole, sipu na žaru, gambore na buzaru, mada se vrlo teško odlučiti, jer je izbor prvoklasan. Mediteranska kuhinja u najboljem ruhu, nalazi se u Demižani.

 


RESTORAN BLANCHE PRŽNO

Živopisno ribarsko mjesto Pržno, važi za jedno od najljepših lokacija Crnogorskog primorja. Takođe pripada grupi zaštićenih prirodnih rezervata. Na stijeni, koju zapljuskuje more, nalazi se restoran Blanche, ukusna simbioza modernosti i rustike. Na meniju je jedinstven spoj mediteranske, morske i evropske kuhinje. Ovo je vrsta restorana čiji se recepti prilagođavaju vegeterijanskim i veganskim opcijama. Unutrašnjost obuhvata 25 mjesta, terasa sa harmoničnim zalaskom sunca broji 60 mjesta. Za 80 ljudi, svakodnevno, kuvari restorana Blanche obećavaju nezaboravna gastronomska iskustva.

 


VISTA VIDIKOVAC

Novi biser među budvanskim restoranima je Vista Vidikovac. Od jula 2018. godine, ekskluzivno je i nesvakidašnje mjesto koje čini gastronomsku turu još raznovrsnijom. Na maloj uzvišici iznad Starog grada, pruža se istorijski pogled na Jadran, zidine gradske tvrđave koje datiraju skoro dva i po milenijuma, a još jedna od pogodnosti je specifična mikroklima – čak je do pet stepeni niže u odnosu na priobalni pojas i uže gradsko jezgro.

Uz blagi povjetrac i vino iz Vista ponude, predlažemo da probate Vista tanjir za dvoje, jastoga ili biftek u maslinovom ulju ili balsamiku (ipak se nalazite na većoj nadmorskoj visini). Za vrijeme ljetnje sezone možete uživati u izdvojenom dijelu terase gdje je smješten Koktel bar, sa najmodernijim kombinacijama ukusa i svežine.

 


RESTORAN ASTORIA

U predivnom ambijentu hotela Astoria, uživajte u rapsodiji ukusa interrnacionalne kuhinje, koju pripremaju vrhunski majstori svog zanata. Izvrsna, jedinstvena jela koja se nude u ličnoj karti restorana, daće vam moderan ukus avangardnog stila sa personalizovanom uslugom.

Na licu mjesta ili „A la carte’’, doživjećete ukuse svježe pripremljenih proizvoda, iz restoranskog i lokalnog uzgoja, bez GMO začina. Organska hrana koja prati gastronomske svjetske trendove svake sezone se mijenja, pa će vas uvijek dočaekati uzbudljivo iznenađenje na bjelini Astoria tanjira. U eksluzivnom baru hotela degustirajte najfinija vina svjetskih i domaćih proizvođača.

Preporučujemo vam da okusite taljatu od junećeg bifteka sa rukolom, parmezanom i pomodorinom (tipične boje Italije) ili lingvine sa gamborima i kozicama. Izbor je beskonačan, nudi i moderne osvrte tradicionalne crnogorske kuhinje, a gosti mogu izabrati u kom će ambijentu uživati dok degustiraju umjetnost Astoria kuhinje ( Restoran, plažni bar, Terasa restorana, Caffe).

 


RESTORAN GIARDINO

Oaza mira, mjesto uživanja za sva čula, nalazi se na pola puta, između Petrovca i Svetog Stefana, pitoreskno mjesto Reževići. Restoran Giardino, porodični restoran sa tradicijom dugom 35 godina nudi specijalitete tradicionalne i mediteranske kuhinje, sa očaravajućim pogledom na otvorenu Jadransku pučinu. Iako je njihova receptura meso ispod sača kojim se ponose, u svojoj ponudi imaju posebno rezervisane specijalitete za jela vegetarijanskog tipa. Vašim nepcima preporučujemo junetinu Stroganov, rižoto od sipe, ili goveđu šniclu Mario Žoržeto.

 


RESTORAN KOD KRSTA

Ako nijeste bili kod Krsta, kažu da onda nijeste iskusili Budvu na pravi način. Restoran porodice Niklanović baštini tradiciju dugu 27 godina. Između dva šetališta, na najljepšem dijelu Budve, gleda na Stari Grad i Jadransko more. Ovdje se nude specijaliteti internacionalne, tradicionalne i kuhinje posvećene morskim specijalitetima. Dakle, uživa ponudu od preko 50 jela, a vašoj pažnji preporučujemo vongole, miješane školjke sa gamborima, kao i Koktel Plata za dvoje.

 


RESTORAN KOD NIKOLE

Italijanska kuhinja sa crnogorskim osvrtom, na lijepom budvanskom šetalištu. Restoran kod Nikole godinama uveseljava nepce svih gastronomada, a raspon jela i usluga sinonim je za udobnu ekskluzivu. U autentičnom ambijentu, služe se velikodušne porcije svježe ulovljene ribe, po recepturi koju samo znaju paštrovski ribari. Za mesni ukus, uz osvežavajuće koktele, pića i impresivna vina, nađite još mjesta za tipičnu italijansku karbonaru ili piletinu alfredo.

 


RESTORAN PORAT

Porat je lokalni naziv za luku, a Rafailovići su oduvijek nosiLi takav naziv. Otvoren je 1980, a od 1995. dobija svoje sadašnje ime. U restoranu dobijate istinski mediteranski užitak. Svakog dana, kuvari Porata samo za vas osmišljavaju jelovnik, uvijek vas očekuje makar po jedno gastroiznenađenje. Preporučujemo vam mezu od maslina, maslinovog ulja, kozjeg sira i njeguške pršute na starinski način obale, ili miks svježih kozica, mušlji i vongola na buzari. Porat je susret jadranske luke, žuvopisnog ribarskog sela i moderne atmosfere.


Za vas smo pripremili i gastro vodič najprestižnije prestonice Crnogorskog turizma. Uz to, imate priliku da obilazite Crnu Goru sa Montenegrocar, a istražujete dodatne gastro ture – zahvaljujući uzbudljivim izletima Montenegro Tourist Service-a.


Korisnički servis
Montenegro Tourist Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa