Login

 

                                   


Mojkovac je grad i središte istoimene opštine u Crnoj Gori koji se nalazi u dolini reke Tare u podnožju planina Bjelasice i Sinjavine, a pripada Brdima severoistočnog dela Republike Crne Gore između nacionalnih parkova Biogradska gora i Durmitor.
Prostire se na površini od 367 -{km2}- sa oko 11.000 stanovnika. Od Mojkovca do Podgorice ima 90 km, a do Beograda 380 km. Mojkovac je povezan sa ostalim mestima Jadranskom magistralom, železničkom prugom Beograd-Bar i regionalnim putem za Žabljak-Pljevlja. Nadmorska visina Mojkovca je 820 metara, a nadmorske visine opštine su od 750 do 2.033 metra. Kroz Mojkovac protiče reka Tara, čiji je kanjon drugi po dubini u svetu, a zaštićen je kod UNESKO-a.

 

ISTORIJA

Mojkovac je utemeljen za vreme vladavine kralja Uroša (1242-1276) u središtu župe Brskovo, koja je bila u sastavu  kraljevine Raške. Poznat je iz tog perioda  srebreni novac koji se kovao u Brskovu, tako da ovo mesto postaje centar istoimene župe, rudarski i trgovački centar sa karavanskom stanicom između Kotora i Novog Brda i konzulatom Dubrovačke Republike.

U dugoj i bogatoj istoriji narod Potarja je pružao otpor osvajačima koji su nastojali da porobe ovu oblast. Dizao je bune i ustanke i borio se protiv strane sile i svih onih koji su nasrtali na njegovu slobodu.

Prostor opštine Mojkovac sa leve obale reke Tare postao je delom Crne Gore 1878. godine posle Berlinskog kongresa, a prostor sa desne obale 1912. godine tokom Prvog balkanskog rata, posle viševekovne vladavine Otomnanskog carstva. Početkom 1916. ovde je vođena Mojkovačka bitka, gdje su branjena severna vrata Mojkovca i Crne Gore, a time i povlačenje srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Serdar Janko Vukotić se sa svojom vojskom odupro se višestruko nadmoćnijoj vojsci Austro-Ugarske. U Drugom svetskom ratu 348 građana Mojkovca je poginulo u partizanskim redovima, među njima i 7 narodnih heroja. Spomen-obeležja koja podsećaju na slavnu prošlost ovoga kraja se nalaze u Mojkovcu i u centrima mesnih zajednica, obrazovnih i kulturnih institucija (u centru grada, neposredno kod mostova na Tari, Grotulja spomen groblje, Mjedeno guvno, Gradina na Brskovu, na Bojnoj Njivi i dr.).

 

PRIVREDA

Mojkovac ima osnovnu i srednju školu, centar za kulturu sa salom koja ima 300 sedišta, biblioteku sa čitaonicom i prostor za razvoj kulturnog amaterizma. Centar organizuje filmski festival Mojkovačka filmska jesen, Mojkovački sabor na Preobraženje i dr.

Zdravstvena zaštita se organizuje stacionarno i ambulantno u Domu zdravlja i u centrima mesnih zajednica. Mojkovac ima stadion i sportsku dvoranu za takmičenje u fudbalu, rukometu, košarci, odbojci i borilačkim veštinama. Planinari "Brskova" su izgradili planinarski dom na Bjelasici. Rekom Tarom se splavari. Organizovan je lov i ribolov.

Privredni subjekti su drvna industrija u primarnoj i finalnoj preradi, metaloprerada, proizvodnja kožne i tekstilne konfekcije.

Hotel "Mojkovac" ima 80 ležaja (trenutno je zakupljen za policiju), motel "Ravnjak" u Bistrici ima 18 ležajeva. U oblasti privatnog preduzetništva ima oko 200 registrovanih preduzeća i samostalnih radnji sa 300 zaposlenih. Ukupno zaposlenih ima oko 1.500 građana, a na birou za zapošljavanje evidentirano je 2.200 nezaposlenih građana. U oblasti komunalne delatnosti postoji Javna ustanova Gradac koja se bavi vodosnabdevanjem, čistoćom i lokalnim saobraćajem.

Razvojni planovi opštine Mojkovac baziraju se na iskorišćavanju sopstvenih resursa: poljoprivredu – proizvodnju zdrave hrane, šumarstvo – drvoprerada i turizam sa razvojem postojećih kapaciteta, metalopreradu, kožnu i tekstilnu konfekciju. U oblasti turizma valorizacija postojećih kapaciteta kroz izgradnju SKI centra na severozapadnoj strani planine Bjelasice, za što postoje optimalni uslovi.

 

KULTURA

Manastir Svetog Đorđa u Dobrilovini, najznačajniji kulturno-istorijski spomenik, spominje se u zapisima iz 1592. godine, udaljen je 25 -{km}- od Mojkovca u pravcu Žabljaka. Postoje i drugi objekti materijalne i duhovne kulture iz prošlosti:

•   Crkva Svetog Arhangela Mihajla u Štitarici,
•   Crkva Blagovijesti u Poljima,
•   Crkva Svete Petke – Ružica na Sinjavini,
•   Crkve u Prošćenju iz 12.veka, koja je rekonstruisana i koju je piskop Budimljansko-nikšićki Joanikije osveštao na Trojičin dan 2004.
•   Završena je i izgradnja Hrama Hristovog roždestva u Mojkovcu.
Hram je osveštan na Božić 2008.

 

Korisnički servis
Montenegro Tourist  Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12,
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa