Login


ISTORIJA

Stari grad Onogošt, nastao u IV veku kao rimsko vojno utvrđenje na raskrsnici važnih putnih pravaca koji su povezivali uže teritorije i susedne oblasti, dobro situiran na prirodnom stenovitom humku u polju između Studenačkih glavica i Trebjese, živeo je kroz tri velika perioda ljudske civilizacije. Kroz vekove biva rušen, obnavljan i dograđivan, menjajući izgled i gospodare, svedočeći o krupnim društvenim i istorijskim kretanjima i promenama vremena u kojima je opstajao i kao rimski kastrum, i kao objekat u sistemu odbrane čitave oblasti u srednjem veku, kao centar Župe u vreme procvata srpskih država i, napakon, kao utvrđeni turski grad. Od svog nastanka gotski Anagastum i srednjovekovni Onogošt bio je aktivna tvrđava sve do odlaska poslednjh osvajača.

Zidovi grada vremenom postaju tesni za sve one koji su u njemu tražili utočište, pa se počinje sa gradnjom ispod gradskih zidina i spontano nastaju prva naselja u polju – začeci današnjeg grada. Zato se postanak i razvoj grada moraju vezati za staru gradsku tvrđavu i pored činjenice da je, još mnogo pre njenog nastanka, neđe u nikšićkom polju postojala rimska naseobina Anderba, koja je netragom nestala i o čijoj lokaciji nema neposrednih izvora.

Oslobođenje od Turaka 1877.godine dovodi nove naseljenike, daje nove impulse, oseća se novi duh, pokazuje se volja i rešenost za "novo dobro Crne Gore, koja ce se, pored starodrevnog junaštva, ovenčati još i zracima kulture i civilizacije". Ovakva orjentacija značila je želju za novim gradom pored "stare i trule" turske kasabe. Ta želja je ostvarena izradom prvog regulacionog plana 1883.godine koji predstavlja osmišljen koncept formiranja grada čvrste urbane strukture primenom modela na renesansno – baroknoj šemi idealnih gradova. Svojom dispozicijom plan sugeriše pravce i vizure na prepoznatljive unutrašnje i spoljne orjentire i dominante na koje će se vezati proces urbanizacije.

Plan je po nalogu kralja Nikole izradio inženjer Josip Slade.

Prve tri decenije nakon donošenja plana karakteriše izraziti privredni i društveni uspon, razvoj zanatstva i trgovine, nastajanja niza kulturnih i prosvetnih ustanova i društava i intenzivna urbanizacija. Grad je formirao svoju okosnicu, a izgradnjom niza reprezentativnih objekata (Saborna crkva, Dvorac, kompleks parkova, Carev most) uspostavljeni su važni gradski reperi. Izgrađen je Gradski trg sa šest ulica koje se u njega ulivaju i formirano nekoliko stambenih blokova duž uličnih poteza. Kuće su prizemne ili jednospratne, jednostavne, mirne i skladne arhitekture, bez posebnih arhitektonskih vrednosti, ali sa odlikama vredne urbane i ambijentalne celine.

Grade se putevi i mostovi, ostvaruju se veze sa svetom.

Posle oba svetska rata obnovljene su porušene građevine i nicale nove, podizana zavesa na pozorišnoj sceni, štampane knjige, novine i časopisi. Naročito posle II svetskog rata Nikšić je desetorostruko porastao i postao jedan od industrijskih centara Crne Gore i značajno središte umetničkog i kulturnog stvaralaštva i brojnih prosvetnih ustanova.

 


KULTURA

Nikšić je grad bogate kulturno-istorijske baštine na čijoj teritoriji se nalaze brojni kulturno-istorijski spomenici iz Ilirskog i Rimskog perioda. Mnogi eksponati vezani za istorijski razvoj grada smešteni su u okviru Zavičajnog muzeja, u sklopu Centra za kulturu, u okviru koga su i arhiv i biblioteka. Na kulturnom planu osim Centra za kulturu deluje Gradsko pozorište, Javna ustanova Zahumlje, zatim Centar za informativnu delatnost - (TV Nikšić, Radio Nikšić, Nikšićke novine), potom Radio Montena, Radio 083, crnogorski nezavisni nedeljnik "Onogošt" kao i druge izdavačke kuće.  

Organizovanje brojnih književnih i pesničkih večeri u okviru kojih su posebno značajni "Septembarski dani kulture" i  " Pjesnik na korzu", promocija knjiga, organizovanje manifestacije "Međunarodni festival glumca", organizovanje koncerata pevača, muzičara i muzičkih grupa, a u poslednje vreme sve više, zahvaljujući pre svega novoformiranom udruženju ljubitelja umetnosti ARS i koncerata ozbiljne muzike, organizovanje pozorišnih predstava, posebno za decu, izlaženje lista za učenike osnovnih škola "Poznanstva", spona i luče pri Filozofskom fakultetu je samo deo kulturmog miljea koji se svakodnevno odvija i živi u gradu Nikšiću.


OBRAZOVANJE

U Nikšiću deluje 40 obrazovnih ustanova, 11 vrtica, 25 osnovnih škola, 1 osnovna muzička škola, 4 srednje škole i jedna visoko-školska ustanova Filozofski fakultet. Učenicima i studentima Filozofskog fakulteta na raspolaganju je studentski dom ""Braća Vučinić"  ".

Grad ima zaokruženu zdravstvenu zaštitu kroz ustanove: Opšta bolnica, Bolnica za plućne bolesti i Dom zdravlja, koje su ujedno i regionalne za opštine Nikšić, Šavnik i Plužine.


NAJZNAČAJNIJI SPOMENIK U OPŠTINI NIKŠIĆ


Manastir Ostrog najznačajniji je centar verskog hodočašća na ovim prostorima - svetilište sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Manastir je saborno mesto pripadnika pravoslavne, islamske i katoličke veroispovijesti. Podigao ga je sveti Vasilije Ostroški 1666. godine ispod Ostroških greda.

Prema narodnom predanju, sedam godina posle smrti, njegovo telo nađeno je celovito. Sarkofag sa svečevim moštima od tada se nalazi u crkvi Vavedenja Bogorodice u Gornjem manastiru, koji je uvučen u prirodno pećinsko udubljenje. Smešten na samim liticima stenovitog planinskog masiva, manastir predstavlja pravo čudo prirodne lepote. Sveti Vasilije smatra se čudotvorcem i isceliteljem i najveći je crnogorski svetac. Ostrog je najveće hodočasničko mesto u Crnoj Gori gde dolaze vernici iz svih krajeva sveta, naročito leti u vreme održavanja tradicionalnih sabora.


Manastir se nalazi između Danilovgrada i Nikšića. Prema običajima, do Gornjeg manastira u kome se nalaze mošti Svetog Vasilija, ne valja ići kolima, već bos i peške, kroz malu šumu, poput hodočasnika. Ovde dolaze siromašni i bogati iz svih krajeva da nađu životu i duši leka. Ostrog je mesto gde se još jedino na svetu čuda zaista i dešavaju. Impresivna slika manastira u strmoglednim liticama ostaje nezaboravna vizura. Donji manastir sa crkvom Svete Trojice iz 1824, konakom i bogoslovijom iz 1742. godine, posebno je svetilište hodočasničkog mesta.


TURIZAM

Kulturno-istorijski spomenici, prirodne lepote, geografski i klimatski uslovi svrstavaju područje Nikšića u privlačno turističko područje. Nikšić je veoma značajan i u razvoju tranzitnog turizma, jer se preko njega na najposredniji način povezuje crnogorsko primorje sa živopisnim i nadaleko poznatim lepotama Durmitora i njegove okoline.

 

Korisnički servis
Montenegro Tourist  Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12,
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa