Login

Ulcinj je jedan od najstarijih gradova na jadranskog obali koji već dvadeset pet vekova prkosno odoleva zubu vremena. Čudesno izdignut na hridinama iznad otvorenog mora, okrenut Otrantu neodoljivo osvaja sva vaša čula, kroz vekovima nataložene različitosti kultura i civilizacija stopljenih u jednu celinu. Nešto nalik na mali raj na zemlji, vanvremenski isklesan u vekovima krvavih borbi, prkosa, ponosa i ljubavi svih onih koji su ovo mesto posetili bar jednom u životu. Najraniji tragovi nas vode do praistorijskog vremena kad je Ulcinj pripadao Ilirima, narodu indoevropskog porekla. Ulcinjski stari grad su osnovali još u V veku p.n.e. Kolhiđani zbog čega je prvobitno i dobio ime Kolihinium. U II veku (163 god p.n.e) osvajaju ga Rimljani od ilirskog plemena Olcinijatas i tadašnji drevni grad Colchinijum postaje Olcinijum. Za vreme rimske vladavine Olcinijum dobija poseban status, kao grad sa naročitim privilegijama (opida civijum romanoruma) a kasnije i kao grad sa samostalnim statusom (Municipija). Zbog svog izuzetnog geografskog položaja, reljefa i blage klime oduvek je bio meta velikih osvajača. Ulcinj je grad čije su zidine često rušene u ratovima ali isto tako i obnavljane od strane svih onih koji su zbog izuzetne lepote ovog drevnog grada pronalazili svoj mir izgrađujući sebi utvrdjenja i rezidencije. Vizantijski car Justilijan ga je obnovio i napravio utvrdjenja a nakon njega Nemanjići, Balšići, Mlečani i Turci.

Ulcinj ne treba samo videti, Ulicinj treba istinski doživeti. Jedinstvenu i rečima neopisivu lepotu ulcinjske trðave čiji bedemi izranjaju direktno iz mora, treba dopustiti starim kiklopskim zidinama, kulama, puškarnicama, kapijama da ispričaju svoju bogatu istoriju. Ako želite da doživite egzotiku, duh orijenta i svakako naučite nešto iz istorije, nemojte ni slučajno zaobići ulcinjsku rivijeru. Ulcinj danas osim Starog grada nudi 33 km obale od čega 18 km prelepih plaža. Počev od Velike plaže koja se prostire punih 10 km a prepoznatljiva je po sitnom pesku čija je veličine prečnika o,1 – o,5 mm. Tu je i Mala ( gradska) plaža smeštena tačno ispod zidina Starog Grada. Ne smemo zaboraviti ni čuvenu plažu Valdanos, plažu koja je u sklopu hotela Albatros, Liman I i II, ženska plaža (sa sumpornim izvorima), plaža dvora Balšića itd. Ispod rta Ðerana, na samom početku Velike plaže nalazi se i marina, poznatija kao „Porta Milena“ pravi dragulj za oči, duboko uvučena u kopno sa bezbroj drvenih kolibica na vodi koji meštani nazivaju „kalimere“.

Na kraju i ostrvo Ada Bojana koje je nastalo veštačkim putem tako što se u XIX veku na mestu sadašnjeg ostrva nasukao brod „ verito“ a godine taloženja rečnog nanosa izvajale su ovaj mali raj na zemlji. Ada je poznati turistički dragulj Crne Gore, nudističko naselje sa predivnom peščanom plažom i specifičnim ambijentom, vešto sakriveno od radoznalih pogleda sa dve strane opkoljeno predivnom rekom Bojanom a sa treće najčistijom morskom vodom. Ako ikad poželite letovanje iz snova u kostimima Adama i Eve, Ada Bojana je definitivno pravi izbor.

Ni lepseg područja, ni ukusnije hrane, rekli bi gurmani, koji su makar jednom posetili Ulcinj i njegove čuvene i nadaleko poznate restorane kakvi su riblji restoran na Adi Bojani „Košuta Barakuda“ , „San Marino“ ili restoran „Miško“. Ni sami ne možete zamisliti koliko mirisa i ukusa, raznoraznih jela pripremljenih na orijentalni ili na način kako su to spremale stare Crnogorke, ili spremljenih po najnovijim recepturama svetskih kulinara, možete probati u ulcinjskim hotelima, restoranima ili na otvorenim baštama ili terasama.

Pored restorana među kojima se izdvajaju i : „Montana“; „Shaši“ ili „Grande amore“, u starom i novom delu Ulcinja i okolini, još je mnogo objekata, poput starih konoba u tipično orijentalnom ili etno stilu, lepo uređenih baštenskih terasa, pizzeria, kafea ... gde takođe možete uživati degustrirajući ili konzumirajući različite vrste jela i pića.

Za mlađu populaciju, kojoj brzina i želja za što luđim provodom ne dozvoljavaju da noć „lagano teče“, tu je i poznata ulcinjska diskoteka “Primavera“ koja garantuje nezaboravni provod do jutarnjih časova, i u kojoj gostuju najpoznatije zvezde domaće estrade.

 

Korisnički servis
Montenegro Tourist  Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12,
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa