Login

Tvrđava Citadela


Srednjevekovni kastel grada Budve, posvećen Sv. Mariji, danas poznatiji kao Citadela, najmonumentalniji je građevinski objekt unutar budvanskih gradskih zidina. Kompleks građevina je arhitektonski potpuno autonomnan i predstavlja jedan od najznačajnijih fortifikacijskih objekata srednjeg veka na Crnogorskom primorju. U okviru kompleksa se nalaze bedemi, ostaci srednjevekovne crkve Sv. Marije, kapije, više platoa i zgrade nekadašnje kasarne.

 Restoran koji se nalazi na prvom spratu svojim ambijentom i intimnim separeima predstavlja idealno mesto za prisna okupljanja uz vrhunsko kulinarsko umeće i vanserijsku uslugu. Restoran čini celinu sa prostranom terasom na istočnoj kuli sa koje se pruža omamljujući pogled na ostrvo Sv. Nikola i morsku pučinu. Na istom nivou, na zapadnoj strani tvrđave nalazi se stejk haus.

 U okviru Citadele izložena je jedna od najvrednijih kolekcija knjiga i mapa posvećenih Balkanu, a u privatnom vlasništvu. Među eksponatima je značajan broj unikatnih knjiga i veoma retkih primeraka rukom bojenih istorijskih mapa. Funkcionalnu celinu sa bibliotekom čini prostrana Galerija.Tvrđava KasteloTvrđava Kastio podigli su Mlečani u XVI veku.
U njoj je bio mletački garnizon, po njoj i naziv Kastel Lastva ili kraće Kastio. Najstarija sanitarna zgrada u celom kraju bio je Lazaret u Petrovcu iz XVI veka. Služio je kao karantin za smeštaj bolesnika u vreme epidemija. 

 Tvrđava Kosmač


Tvrđava Kosmač se nalazi na istoimenom brežuljku iznad sela Brajići nedaleko od Budve, na 800 metara nadmorske visine.
Gradili su je Austrijanci u periodu između 1841-1850. godine na graničnoj liniji između Crne Gore i Austrije.

Lokacija izabrana za izgradnju ove tvrđave zajedno sa samom tvrđavom je veoma upečatljiva i dominira nad Budvanskom rivijerom, a, takođe, veoma je značajna i sa simboličkog stanovišta i kao pejzaž. To je tipični primer austrougarske arhitekture utvrđenja tog vremena na teritoriji jugoistočne Jadranske obale. Konstruktivne tehnike su bile na veoma visokom nivou i mogu se smatrati dostignućem vojne arhitekture tog perioda.

Sagrađena je od fino klesanog, lokalnog sivog krečnjaka. Ima izduženu nepravilnu osnovu sačinjenu od dva osnovna krila razdvojena po sredini masivnom polukružnom kulom. Sastoji se od prizemlja, sprata i prostranog podruma, i ima oko 1064m2. Danas, ništa nije preostalo od kasarne koja se nalazila pored tvrđave. U prostranom dvorištu postojala je cisterna za vodu.Tvrđava Mogren

Tvrđava Mogren izgradjena je 1860. g., za vreme austrougarske vladavine i predstavljala je jaku vojnu utvrdu koja je štitila prilaz Budvi sa zapadne strane. 

 

Korisnički servis
Montenegro Tourist  Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12,
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa