Login


Petrovac
, gradić sa starom tvrđavom Kastel, lepim plažama, komfornim hotelima i raskošnom prirodom. Nalazi se u prostornoj dolini na 18 km. od Budve, oivičen sa dve strane brdima koja su zašla u more, a od mora je odvojen sa dve peščane plaže. Petrovac je nastao u rimsko doba i predpostavlja se da je to mesto bilo jedna od stanica na rimskom putu uz jadransku obalu. Iz tog perioda ostala su samo dva rimska mozaika u naselju Mirište. Najstariji naziv za ovo naslelje je Lastva, koje se prvi put pominje u Ljetopisu Popa Dukljanina.

U 16. veku Mlečani su u Petrovcu sagradili tvrđavu Kastio, i od tog vremena pa do kraja I svetskog rata naselje se naziva Kastel-Lastva ili samo Kastio. Na ovom prostoru su se nalazili i magacini koji su služili za smeštaj, vina i drugih proizvoda koji su se odatle brodovima izvozili.

Današnje naselje se počelo formirati krajem 18. i početkom 19. veka, da bi danas predstavljalo atraktivno turističko mesto. Ispred Petrovca nalazi se ostrvo Katič sa crkvicom Sv. Nedjelja, koju je prema predanju sagradio moreplovac, koji se posle brodoloma spasio na tom ostrvu. Sa najistaknutijeg rta zapadno od Petrovca, a bežeći otmičarima, bacila se u more devojka Ruža da bi ostala verna svome vereniku Stevanu. Rt po njoj nosi ime Skočiđevojka.

 

 

Korisnički servis
Montenegro Tourist  Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12,
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa