Login

 
Bjelila
 


Malo ribarsko naselje, koje se proteže duž Tivatskog zaliva dužinom od tri kilometra. To je tradicionalno "vikendaško" mesto, koje se nalaze dosta daleko od gradova (do Tivta i Kotora – 11-12 kilometara) sa prekrasnim pogledom na celi zaliv. Naselje je veoma interesantno zbog kamenih kućica i veoma čistog mora.

 

 
Naselje
Lepetani


Nalazi se na istočnoj obali tesnaca Verige, koji spaja Tivatski i Kotorski zaliv. Ovde postoji trajektna linija, koja skraćuje automobilistima put iz Budve za Herceg-Novi za 22 kilometra.

 

 

Krtole


Čine blistavi niz kuća stare, rustične arhitekture, sa visokim kamenim avlijama, raspoređenih u šest sela, između kojih je najveće Radovići. Na bregovima, čije zelene padine krase maslinjaci i bujna suptropska vegetacija, uzdižu se beli hramovi. Na uzvišici iznad sela Gošića uzdiže se crkva Sv. Luke.

 


Donja Lastva
 


Malo priobalno mesto sa arhitekturom u venecijanskom stilu, nedaleko od Tivta. Osim čistog i mirnog mora, Donja Lastva privlači one koji vole da pešače, jer pravo iznad naselja uzdiže se brdo Vrmac, bukvalno prošarano mnogobrojnim pešačkim i kozjim stazama. Vrmac deli Tivatski i Kotorski zaliv, i zato se sa vrha otvara veoma lepi pogled. Na brdu se nalazi staro naselje Gornja Lastva, sa dve interesantne crkve – Svete Marije (XIV vek) sa raskošnim oltarom od belog kararskog, šarenog ligurijskog i zelenog mermera, i Svetog Vida (IX vek) na istoimenoj steni. Donja Lastva je novijom izgradnjom izgubila deo svoje primorske arhitektonske specifičnosti. Jezgro je ipak sačuvalo prvobitni oblik i izgled. Kamene kuće uz more, balkoni, cvećnjaci, mala pristaništa, ponte i madraci, divno šetalište kraj palmi predstavljaju jedinstvenu lepotu i daju naročit šarm i toplinu ovom primorskom naselju.

Među ovim skromnim, ali skladnim kućama, ističe se zvonik župne crkve. Centar naselja daje sliku pravog primorskog pejzaža koji savremeni neimari još nisu osakatili modernom arhitekturom. U Donjoj Lastvi, pored ostalih, imala je imanje i letnikovac porodica Bolica. Porodica Bolica sagradila je 1551. godine kapelicu Sv.Roka na svom imanju. Kasnije ta je kapelica prešla u juspatronat sa porodice Bolica na porodicu Buća. Na temeljima Bolične kapele Donjolastovljani, koji se naseliše u XIX veku iz Gornje Lastve, sagradiše 1900. godine vrlo lepu crkvu Sv.Roka. U crkvi se nalazi vrlo interesantna ikona koja predstavlja Sv.Tripuna, rad poznatog grčkog ikonopisa Ilije Moskovsa, rodom iz Zante. Ikona je bila izložena na izložbi vizantijskih dostignuća i umetnina u Ohridu. U crkvi je oltarska slika Sv.Roka, rad domaćeg umetnika Mihaila Floria iz Prčnja.

Krašići


Ribarko naselje. Prvi pismeni podaci o ovom mestu datiraju sa kraja 12-og tj. sa početka 13-og veka. Nastalo u brdima Obosmoka gde je i dan danas, i tu  postoje ruševine starih Krašića kao i seosko groblje koje je i dalje aktivno. Poslednja porodica je iz gornjih Krašića prešla u donje 1979. god. posle zemljotresa.

Donji Krašići su inače bili samo magacini uz obalu u koje su meštani sklanjali barke (čamce) i mreže za ribarenje.

Krašićima dominiraju 3 prezimena Petrović, Slavović i Frančesković.

U današnje vreme su poznato turističko odmaralište. U blizini Krašića nalazi se jedna od najlepših tivatskih, ali i crnogorskih plaža-Plavi horizonti.

 

Korisnički servis
Montenegro Tourist  Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12,
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa