Login

Prvobitni naziv Ostrva Sv. Marko je Sv. Gavrilo, po istoimenoj crkvi o čijem postanku nema pisanih dokumenata. Legenda o ostrvu svoje korene nalazi u 7. veku, kada su grčki bogovi ostrvo darovali hrabrim ratnicima koji će se isticati u borbama i bitkama. Prema legendi, izmoreni i ranjeni grčki vojnici sa svojim flotama stigli su na ostrvo da se odmore i izleče rane. Očarani lepotama ostrva, različitim cvetnim vrstama, beskrajnom borovom šumom i morem koje ga je okruživalo, brzo su se oporavili i uzivali u blagodetima prirode. Kako je vreme prolazilo grčki vojnici su počeli da osećaju krivicu zbog svega što su počinili u toku borbi, pa su se molili bogovima. U svojim molitvama, pored ostalog, pomenuše da ostrvo na kojem provode dane posle rata zauvek ostane oaza mira i spokoja. Tada su se zavetovali da više neće ići u osvajačke pohode, već da će samo da se brane ukoliko budu napadnuti. U ime tog zaveta na ostrvu su posadili drvo mira- maslinu, od koje je kasnije nastao veliki maslinjački vrt.

Nije prošlo dugo, a grčki ratnici pogaziše datu reč. Razljućeni i prevareni bogovi poslaše na ostvo veliku oluju. Oluja je danima besnila, lomeći sve pred sobom i potapajući cele flote grčkih brodova. Veoma mali broj ratnika je uspio da preživi katrastrofu i da na splavovima dodje do ostrva. Međutim, kada su to bogovi spazili odlučili su da na njih pošalju neizlečivu bolest od koje su svi umrli. Jedino što je ostalo na ostrvu da svedoči o tom vremenu i strašnom događaju koji je zadesio grčke vojnike, su stabla maslina koja su grčki vojnici zasadili.

Zbog tragične smrti grčkih vojnika starosedioci Tivta su odlučili da ostrvo, umesto Sveti Gavrilo, nazovu Stradioti (stradiotes-vojnik).

 

Korisnički servis
Montenegro Tourist  Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12,
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa