Login


Tivat
je najmlađa i najmanja opština u Boki Kotorskoj. Kao urbana celina svoj značajniji rast i razvoj počeo je tek krajem devetnaestog veka. Prostire se sve skupa na oko 46 km2 i obuhvata mnogobrojna primorska naselja u okolini,a u njemu živi približno 13.000 stanovnika. Veličina i starost ovog prelepog bokeškog gradića svakako ne umanjuju njegov značaj. Na teritoriji Tivta se nalazi glavni aerodrom na crnogorskom primorju. Mesto gde svake godine desetine hiljada turista iz čitavog sveta ima svoj prvi susret sa Crnom Gorom. U samom Tivtu imate nekoliko hotela i dobrih mesta za provod,veliki broj restorana i kafića, obavezno posetite Geleriju Ljetnjikovca Buća i popijte kafu na Tivatskoj rivi i tek tada krenite u istraživanje okolnih krajeva koji pružaju mnogo. Od planinskog pešačenja, preko seoskog turizma do posjeta ostrvima i kompletnog morskog doživljaja. Tivat ima jako dobru poziciju, blizina Aerodroma, granice sa Hrvatskom i BiH kao i ostalih gradova u regionu Kotor, Herceg Novi, Budva. Sa drevnim gradom Kotorom povezuje ga tunel ispod brda Vrmac, a oni koji vole da uživaju u lepoti starih kamenih kuća i krajolika Boke od Tivta do Kotora mogu i starim putem preko Lepetana , Stoliva, Prčnja, Mua. Ako se pak odlučite za primorski ugođaj, odmah na domak Tivta imate Krašiće, Radoviće, Plave Horizonte i mnoge druge plaže koje će vas ostaviti bez daha, a iz Radovića ili Krašića možete produžiti i dalje kroz maslinjake na Luštici. U blizini Tivta nalazi se i nekoliko lepih ostrva: Ostrvo Cvijeća, Sveti Marko i Gospa od Milosrđa.

 

ISTORIJA

O poreklu imena Tivat postoje tri različita mišljenja. Prema prvom, naziv Tivat izveden je od imena ilirske kraljice Teute koja je jedno vreme imala svoju prestonicu u Risnu, a možda i letnjikovce u blizini današnjeg Tivta. Po drugom mišljenju naziv bi mogao biti izveden od imena hrišćanskih svetaca kao što su sanctus Theodorus, Theodosius, Theodotus, Theodulus ili srednjovekovnog (XII v.) Theudo, Teodo. Treće mišljenje izneto je vrlo kratko i bez većih obrazloženja. Po tom mišljenju naziv potiče od keltske reči "touto" što znači grad.

U istoriji Boke Kotorske jasno se izdvajaju sledeće epohe: ilirska, rimsko-vizantijaska, srpska, mletačko-turska i austrijska. Obale tivatskog zaliva prošle su kroz sve ove epohe o čemu svedoče,  kako mnogi arheološki nalazi tako i postojeći spomenici stare arhitekture kao i pisani istorijski izvori.

Za ilirski period koji se završava 168-7. godine p.n.e. propašću ilirske države imamo mali broj arheoloških nalaza. Rimski period je znatno bogatiji. U starijoj literaturi navođeno je mišljenje da se u predelu Bobovišta (današnje Kalardovo) nalazio neki stari grad. Pomišljalo se da se na tom mestu nalazio i stari Akruvijum (Acruvium). Takva mišljenja postoje i danas, ali se ne vezuju uvek za Bobovište nego i za druge lokalitete u bližoj ili daljoj okolini Tivta.

Period srpske vladavine počinje u Kotoru krajem 1185. godine. Od tada pa sve do 1370. godine Kotor i njegov Distrikt nalaze se u okvirima srpske srednjovekovne države Nemanjića. U XIII v. na Prevlaci kod Tivta, Sv. Sava, kad je pristupio osnivanju srpske crkve, postavio je stolicu zetskog episkopa i tu na ostacima benediktinskog manastira sagrađen je manastir posvećen Sv. arhanđelu Mihailu.

Godine 1420. Mletačka Republika je zauzela kotorski distriht, kao i Luštičko poluostrvo zajedno sa Prevlakom. Period od dolaska Mletaka pa do kraja XVIII v. karakteriše česti sukobi između njih i Turaka. Veoma značajnu prerkretnicu u istoriji Boke Kotorske predstavljao je pad Mletačke Republike 1797. godine. Tada počinje jedan duži period od skoro dvadeset godina u kome su se na teritoriji Boke smenjivale razne tuđe vlasti dok najzad 1814. godine nije došla Austrija da tu i ostane do svog sloma 1918. godine.

Tivat se kao grad počeo razvijati tek krajem XIX v. kad je osnovana vojno pomorska luka Arsenal. Do izgradnje Arsenala zemljišni posedi u Tivtu su uglavnom bili u rukama feudalne vlastele Prčnja, Perasta, Dobrote i Kotora.

Danas je Tivat moderan grad orjentisan na razvoj turizma kao prioritetne delatnosti
.


INSTITUCIJE KULTURE

JU "Centar za kulturu" TivaT
Ul.Nikole Djurkovića b.b.
Centrala - 032 674 587
Uprava - 032 674 590
Biblioteka - 032 674 588
Galerija 032/674-591
E-mail:
czk-tivat@t-com.me
www.czktivat.cg.yu

 

KULTURNO ISTORIJSKI SPOMENICI

Arheološka nalazišta


Mala gruda


Ovo je najznacajnija i najreprezentativnija od tumula (gomila) koja su otkrivena u tivatskom polju. Datovana je u rano bronzano doba, u vreme od 1900-1800. godine pre naše ere. U ovoj grobnici su nađeni mnogi vredni predmeti: zlatni bodež, srebrna sekira, zlatni privesci za vladarsku dijademu i drugo.

 

Prevlaka Sv. Arhanđela Mihaila (Ostrvo Cvijeća)

Pronađeni su mozaici iz antičkog perioda. Iskopavanja još uvek traju, a radi se i na iskopavanju kompleksa Manastira Sv. Arhanđela Mihaila iz srednjeg veka.

 

MANASTIRI - CRKVE

Kompleks manastira Sv. Arhanđela Mihaila

Na poluostrvu Prevlaka nalaze se ostaci manastira Sv. Arhanđela Mihaila koji je obeležio jednu od najznacajnijih epoha u zivotu ovog podrucja - period od IX - XIV veka. Na ovom mestu se prvobitno verovatno nalazio benediktanski manastir, a od polovine XIII v. Sveti Sava je na Prevlaci postavio stolicu zetskog episkopa. Mlecani su porušili manastir 1452. godine. Još postoje ostaci manastira koji je bio dugacak 21 m, a širok 12,5 m. U blizini crkve na istocnoj strani je u XIX v. sagrađena crkva Sv. Trojice koju je sagradila kontesa Ekatarina Vlasteleinovic.

 

Otok Gospe od Milosti

Nalazi se između obale Krtoli i ostrva Sv. Marko. Prečnik ostrva iznosi jedva 200 m od čega jedna polovina zauzima kompleks samostana posvećena Bogorodici - Gospi od Milosrđa. Nije poznato kada je na Otoku podignuta najranija sakralna građevina. Do kraja XIX v. Otok postaje rezidencija kotorskih biskupa. Danas je samostan u posedu Isusovackog reda. Samostansku crkvu je obnovio kotorski biskup Frano Ucelini - Tice. Od pokretnog spomeničkog fonda vredan je i drveni kip Bogorodice - Blažene gospe od Milosti, koja se slavi kao čudotvorna.

 

Crkva Sv. Luke

Podignuta je na zaravnjenom platou brežuljka koji se uzdiže na ivici sela Gošici. Pretpostavlja se da se radi o brežuljku na kome se ranije nalazila ilirska gradina. U pisanim izvorima pominje se postojanje benediktanskog samostana oko sredine XIV v. Izvjesno je da je na mestu današnje crkve postojala starija gradevina koja je iz 1776. g. prepravljena i proširena. Do sredine XIX v. je bila ukrašena zivopisom. Medu pokretnim fondom pažnju zaslužuje jedan felon bogato ukrašen zlatovezom, dar Petra I Petrovića.

 

Crkva Sv. Gospođe

Nalazi se u centru sela Radovići u Krtolima izgrađena 1843. g., mada se u literaturi pominje 1594. i 1605. godina. Verovatno se radi o starijem hramu koji je tu postojao. Crkva ima veliki zvonik u procelju, a na njegovoj sredini veliki sat.

 

Crkva Sv. Jovanai crkva Sv. Ivana u Bogišicima

U crkvi Sv. Ivana koja je starija, su služili i pravoslavni i katolicki sveštenici. U njoj su otkriveni ostaci srednjovekovnih fresaka. Ograde crkava Sv. Jovana i Sv. Ivana se dodiruju.

 

Crkva Sv. Petra

Nalazi se na brežuljku Gradac u selu Bogdašici oko 4 km od Tivta. Smatra se da je tu prvobitno bila benediktinska opatija. Jedan natpis pisan staroslovenskim jezikom govori o podizanju tog hrama u vreme zetskog episkopa Neofita 1268 - 1269. godine.
Iako su veoma oštecene freske spadaju u bolja slikarska ostvarenja XIII v.
Na svodu je smeštena kompozicija Silazak Sv. Duha na apostole.

 

Crkva Sv. Srđa, Nikole i Dimitrija

Nalazi se u sklopu grupacije od desetak kuća na Ðurdevom brdu iznad centra Tivta. Crkva Sv. Srda je sagrađena u prvoj polovini IX veka. Crkva Sv. Srda, Nikole i Dimitrija predstavlja znacajan kulturno - istorijski spomenik, a zajedno sa naseljem u neposrednoj blizini cini vrednu urbanističku celinu.

 

Crkva Sv. Antuna

Nalazi se u Kalimanju u sklopu letnikovca porodice Pima Pasquali. Jedna je od najmanjih po velicini, ali ne i po znacaju. Na luku zvonika se vidi natpis iz 1373. godine na kome se spominje kralj Tvrtko I. Unutrašnjost crkve bila je pokrivena freskama, koje su dosta stradale od vlage. Na zidovima s lijeve i desne strane bilo je naslikano u tri reda po 14 grbova starih kotorskih plemickih porodica.

 

Crkva Sv. Antuna Padovanskog

Podignuta je 1734. godine. Zajedno sa župnim uredom i prednjim poplocanim dvorištem cini celinu koja predstavlja svojevrstan društveni centar Tripovića. Sa uzvišice na kojoj se nalazi pruža jedinstven pogled na citav zapadni deo zaliva. U crkvi se cuva slika sv. Petra i sv. Pavla, delo italijanskog slikara Franceska. Pomocni oltar podignut je u čast Gospe od Rozarija.

 

Crkva Sv. Mihovila

Nalazi se u Tivtu pored dvorca i kule Buca. Crkva se nalazi u osovini nekadašnjeg monumentalnog prilaza dvorcu koji je imao 130 kamenih stubova.

 

Crkva Sv. Marije

Nalazi se u Gornjoj Lastvi. Podignuta je u XV veku. Nalazi se ne istaknutom položaju koji dominira uvalom u kojoj se smestila Gornja Lastva.

 

Crkva Sv. Vida

Nalazi se iznad Gornje Lastve na brdu Sveti Vid na koti 440 koja predstavlja najistaknutiju tačku Vrmca prema Verigama. Crkva se spominje 1327. godine, ali se prema njenom položaju i nacinu izgradnje moze zakljuciti da je podignuta ranije, možda i u vizantijsko doba.

 

Crkva Gospe od Anđela

Nalazi se na kamenoj hridi rta morskog tesnaca Verige. Spominje se 1585. godine, ali verovatno postoji od ranije. Oko crkvice je izgrađen odbrambeni zid sa puškarnicom. Nekad je sluzio kao utvrđenje i kula stražara za kontrolu prolaza kroz Verige. U narodu je crkva prepoznatljiva kao Gospa od Oriza (tal. sorrizo - osmeh), koji bi se pojavljivao na licima pomoraca pri uplovljavanju na svoju teritoriju.

 


Crkva Sv. Roka


Nalazi se u Donjoj Lastvi na samoj obali mora. Podignuta je 1901. godine zajedno sa zvonikom. U crkvi se nalazi interesantna ikona koja predstavlja sv. Tripuna, rad poznatog Grckog ikonopisca Ilije Moskosa. U crkvi je oltarska slika sv. Roka, rad Mihaila Floria iz Prčnja.

 

Crkva Sv. Sava

Nalazi se u centru grada.Počela je da se gradi 1938.godine,a 1968.godine je izgradnja dovršena.

 

LETNJIKOVCI

Imanja kotorskih plemica su na prostoru od Donje Lastve do Gradiošnice postojala još u doba Prevlackog manastira. Kasnije, krajem XVIII i početkom XIX veka, broj kuca - letnikovaca je bio, prema nekim izvorima, oko trideset. Na prostoru donjih delova zapadne padine Vrmca se odvijalo naseljavanje kroz veoma dugi period. Gradski centar se nalazio u Kotoru i nije postojala potreba, a ni uslovi za stvaranje gradova na ovom prostoru. Letnikovci su bili mesta za povremeni boravak, ali i za skupljanje i preradu letine. Te "seoske" kuce su na pocetku bile uporište za kontrolu i odbranu imanja, kao i za održavanje feudalnog sistema. Najstariji kompleksi su organizovani po principu srednjovekovnih dvoraca sa kulama, zidovima i bastionima.

 

Srednjevekovni dvorac letnjikovca "Buća"

 


Spomenik kulture, je tip utvrdenog letnikovca jedinstvenog na našem primorju. Utemeljen je pre više od pola milenijuma. Rodonačelnik Mihajlo Buća i brat mu Nikola, protovestijar na dvoru cara Dušana, napravili su srednjevekovni dvorac - letnikovac sa svojstvima potrebnim za odmor i odbranu. Sastoji se od pet objekata: kuća za stanovanje, ekonomske kuće, crkvice - kapele posvecene Sv. Mihailu, zaštitniku patronu vlastelinske kotorske porodice Buća, zatim tremom - ulaznim kapitom sa višenamjenskom primjenom. Svi objekti su ograđeni kamenim zidom po ugledu na srednjevekovna zdanja. Danas, revitalizovani spomenik ima ovovremenu namenu: u njemu je Galerija grada Tivta. Od ostalih letnikovaca mozemo istaci Kuću Verona - Andrić na Župi, Kompleks Pima - Pasquali u Kalimanju, Kuća Vizin na Seljanovu, Kuća Drago na Seljanovu, Letnikovac Jakonja i druge.

 

Korisnički servis
Montenegro Tourist  Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12,
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa