Login


Palata Grgurina je smeštena na trgu Kotora koji zauzima središnji deo urbanog jezgra. Porodica Grgurina se u drugoj polovini 17. veka doselila u Kotor iz Kopra (Istra).Baveći se pomorstvom i trgovinom, Grgurine su stekle značajan imetak i ubrzo su bile agregirane u kotorski patricijat.

Palatu je na samom početku 18. veka izgradio konte Marko Grgurina. Građevina predstavlja tipičan primer zrelog baroka – simetrična kompozicija glavne fasade s naglaskom na vertikalnoj osi, na kojoj dominiraju balkoni, profilisani portali i svečani ulaz. Građena je lepo klesanim kvaderima korčulanskog kamena. Konzole, balusteri, profilisani nadvratnici i drugi elementi su kao obrađen građevinski materijal dopremani sa Korčule.

Unutrašnji raspored, posebno prvog sprata (''piano nobile''), tipičan je za barokne palate u Boki.
Oko velikog svečanog salona u centru raspoređene su četiri prostorije. Velika kamena terasa sa lođom i ograđeni vrt sa hortikulturom dopunjavali su barokni prostorni utisak. Na terasi je ugrađen veliki porodični grb sa kozom (tal. Capra), simbolom grada Kopra, kao sećanje na porodično poreklo.

 

 

Korisnički servis
Montenegro Tourist  Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12,
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa