Login

U pogledu izletničkog turizma Herceg Novi je destinacija sa izvanrednim mogućnostima i prednostima, koje ovaj vid turizma pruža. Program izleta obuhvata uže i šire područje.


ŽANJIC

je atraktivna uvala, južno od naselja Rose, udaljena 3,8 morskih milja od Herceg Novog, okružena starim maslinjacima. Velika plaža od belih oblutaka, okrenuta u pravcu sever - jug i zaštićena od vetrova Rtom Arza, duga je blizu 300 m, a široka 10-15 m. Leti, kada je najpopularnije izletište turista na hercegnovskoj rivijeri, prima blizu 1000 kupača. Žanjic je ubedljivo najpopularnije izletište ne samo turista, već i gradjana Herceg Novog.
PLAVA ŠPILJA

je jedna od najatraktivnijih u nizu pećina koje se nalaze na poluostrvu Luštica, smeštena izmedju uvale Zlatna luka i Rta Mokra gora. Udaljena je od Herceg Novog 5,7 nm. Ima dva otvora pod uglom od 45 stepeni, visina od nivoa mora do vrha tavanice je 9 m, a dubina 3 - 4 m. Svoj naziv je dobila po neobično plavoj boji koja nastaje tokom vedrih dana, refleksijom sunčevih zraka koji se odbijaju od njenu površinu. Poseta ovoj pećini obavezan je deo programa izletničkih tura kroz Bokokotorski zaliv, a u nju se može ući običnom barkom ili manjim brodićima.


MIRIŠTE

je mala uvala, skoro nerazdvojni deo uvale Žanjic. Smeštena je izmedu uvale Žanjic i Rta Arza, a ispred uvale se nalazi školj-otočić MALA GOSPA, sa renoviranom srednjevekovnom Bogorodičinom crkvom.
Na samom Rtu se nalazi tvrdjava koju su prvi put izgradili Rimljani da bi kontrolisali ulaz u Bokokotorski zaliv.

 

 


OSTRVO MAMULA

na pomorskim kartama je poznato pod nazivom Lastavica, dok je svoje opšteprihvaćeno ime Mamula dobilo po austrijskom generalu Lazaru Mamuli, koji ga je utvrdio sredinom 19. veka. Mamula je nenaseljeno ostrvo na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, udaljeno od Herceg Novog 3,4 nm. Kružnog je oblika, prečnika 200 m, obraslo niskom vegetacijom, sa plažom i pristaništem na severnoj strani. U vreme oba svetska rata na ovom ostrvu je bio zatvor i kao znak sećanja na taj period postavljena je spomen ploča. Za oživljavanje i turisticku valorizaciju ovog izuzetno atraktivnog ostrva napravljeno je nekoliko projekata, ali nijedan nije do sada realizovan.

Mamula je i dalje napušteno ostrvo, ali i omiljeno letno izletište.ROSE

Na severozapadnoj obali poluostrva Luštica, nasuprot Herceg Novom, od koje je udaljeno 1,7 nm, nalazi se naselje Rose. Tu je, nekada, bila stara grčka naseobina Porto Rose, koju su razrušili Saraceni u IX veku, a dokrajčili mnogi zemljotresi. Ima oblik male tipične mediteranske varošice sa kućama zbijenim i poredjanim ispred pristaništa - rive, dobro zaštićeno od vetrova.

Mesto je okruženo bujnom vegetacijom čempresa, borova, maslina, hrastova, oleandera, lovora i makije. Severno od luke nalazi se mala prelepa peščana plaža, u hladu maslinjaka - popularno nazvana MALO ROSE. Kućna radinost u mestu raspolaže sa stotinjak kreveta, od čega je polovina apartmanskog tipa.BORIĆI

Asfaltnim putem automobilom ili pešačkom stazom, 14 km od Herceg Novog, na visini od 850 metara, stiže se do planinske kuće "BORIĆI", koja, pored dvadesetak kreveta, ima restoran sa kvalitetnom ponudom, a pruža i prekrasan pogled na Bokokotorski zaliv. 


ORJEN

Orjen je najviša planina na Jadranu (1.895 m), površine je 403,9 km2. Osnovne klimatske karakteristike ove planine su: ogromna količina padavina i dugotrajan snežni pokrivač. Crkvice su, sa prosečno blizu 5000 mm godišnje, mesto sa najvećom količinom padavina u Evropi, a sneg deblji od 30 cm održava se i 30 - 120 dana u toku godine. Četiri su osnovna područja ove planine: ZUBAČKI UBLI, VRBANJSKO PODRUČJE (sa najboljim, donekle i afirmisanim skijaškim terenima SUBRE, sa pansionom "ALPINA", CRKVIČKO PODRUČJE i podrucje BIJELE GORE (sa najdužim snežnim pokrivačem). Pored speleološke privlačnosti koje ima ova planina, Orjen je posebno privlačan po mnogim endemičnim biljnim vrstama, a nije slucajno nazvan "vjekovnim medjašem", jer je poznat i po mnogim istorijskim privlačnostima, o čemu i danas svedoče ostaci austrougarskih fortifikacionih objekata.

Čak tamo davne 1895. godine najviši vrh Orjena ZUBAČKI KABAO je imao kvalitetnu pešačku stazu (VAREŠANINOVA STAZA). U novije vreme Orjen je poznat po velikom broju obilježenih i neobilježenih pešačkih staza koje, savetujemo, ipak nije preporučljivo koristiti bez vodiča.

 

Korisnički servis
Montenegro Tourist  Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12,
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa