Login


Luštica je poluostrvo koje se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv sa njegove desne strane. Površine je 47 km2 (sto cini 1/6 ukupne površine Opštine), a pruža se u dužini od 13 km. Najviša tačka je brdo OBOSNIK 582 m. Zbog izuzetne razudjenosti obala je duga čak 35 km, što predstavlja 12% ukupne dužine crnogorske obale. Ime potiče od latinske reči LUŠTICA, čije je najbliže značenje sjaj - osvetljenost. Možda ime potiče i od izgleda ovog poluostrva, jer liči na ljusku, a možda i od reči lug (Luški). Luštica je, možda i odatle njeno ime, najsunčaniji deo Boke. Luštica se prvi put pominje za vreme kralja Radoslava (1223.-1234.god.), koji ju je darovao Kotoru. Na njoj se nalazi desetak sela u kojima stalno živi nešto preko 400 stanovnika (ROSE, ZAMBELIĆI, MITROVIĆI, MRKOVI, MARDARI, ZABRĐE, KLINCI, BEGOVIĆI, BRGULI, RADOVANIĆI, MAROVIĆI...).

Luštica je poznata po maslinama, maslinovom ulju, pršutu, siru iz ulja i rakiji maginjači.
Ovde se nalaze i najatraktivnija hercegnovska izletišta i plaže: ŽANJIC, MIRIŠTE, ARZA, DOBREČ.

Područje poluostrva je izuzetno bogato i kulturnim nasledjem, na njemu se nalazi dvadesetak crkava, od toga 18 pravoslavnih i 2 katoličke, što najbolje govori o vekovnom skladnom suživotu na ovom prostoru. Jedan od najinteresantnijih sakralnih objekata je crkva Sv. Lazara iz 1605. godine, na čijem zvoniku se i danas nalaze zajedno krst i polumjesec, koji je nekada davno stavljen iz bezbjedonosnih razloga, jer su Turci znali da naprave zulum po luštičkim selima, a poznato je da Turci nisu dirali u verska znamenja.

Takodje je interesantna i crkva Sv. Petke, koja se po prvi put spominje 1605. godine u jednom dokumentu Kotorskog arhiva, iz kojeg se saznaje da je crkva bila živopisana u grčkom stilu. Smatra se da je sagradjena oko 1596. godine. Unutrašnji zidovi naosa i ikonostas oslikani su freskama Dimitrija Daskala 1704. godine, kada su odstranjeni ostaci starog živopisa. Zanimljiv je živopis sa 17 scena o životu i čudima Sv.Petke i smatra se da predstavlja najopširniji žitijski ciklus te svetice u freskoslikarstvu na Balkanu.

Na istočnoj strani ulaza u Bokokotorski zaliv se nalazi malo ostrvo sa manastirom. U istorijskim izvorima pominje se prvi put 1508. godine kao Sv. Marija "de Sagnic". Kompleks se sastoji od nekoliko objekata, opasan velikim zidom. Na zapadnom delu nalazi se kula kružne osnove. U središtu manastirskog kompleksa je crkva Vavedenja Sv. Bogorodice. Unutrašnjost crkve bila je živopisna, a i na spoljašnjim zidovima apside vidljivi su tragovi freskoslikarstva.

Pored sakralnih ovde se nalaze i vrlo značajni fortifikacioni objekti iz perioda Austrougarske vladavine (Arza). Specifična arhitektura u naseljima na Luštici je formirala izuzetno vredne i autentične ambijentalne celine.

 

Korisnički servis
Montenegro Tourist  Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12,
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa