Login


Bijela
je naselje koje se nalazi 13 km od Herceg Novog, sa više od 4.000 stanovnika. Pod ovim imenom se pominje još u 14 veku. Ovde se nalazi poznato "Jadransko brodogradilište".
Bijela ima polivalentni Dom kulture, sagradjen 1988. godine, sa salom kapaciteta 523 sedišta, uz koji je i Letnja pozornica sa nešto preko 300 mesta.

Sakralni spomenici:


•   Crkva Riza Bogorodice
(Nastanak crkve, prvobitno izgradjene na ovom mestu, vezuje se za 12. vek, period rane romantike, mada nije isključeno ni da je starija. Delovi zidova stare crkve sa temeljima prezentirani su na vrlo prikladan nacin u sadašnjoj, pa se mogu videti preko zastakljenog okna, postavljenog u nivou poda postojeće crkve. Stara apsida iznutra je oslikana freskama vizantijskog stila, nastalim krajem 12. ili pocetkom 13. veka i predstavlja najvecu znamenitost crkve Rize Bogorodice),
•   Crkva Sv.
Gospodja (18. v.).
•   Katolička crkva Sv.Petra (Na procelnom zidu ove crkvice ugradjene su spolije sa starijeg objekta. Fragmenti sa tekstom i dekorativnom plastikom osvetljavaju vreme kratkotrajne dominacije franačke države na ovim prostorima, oko 805. godine, kada je doslo do podizanja prvog benediktinskog samostana, koji su porušili Mongoli 1242. godine. Po dosadašnjim nalazima crkva Sv.
Petra podignuta je na mestu gde se nekada nalazio benediktinski manastir)
•   Crkva Sv.
Vrači (sagradjena 1904.god.)
•   Crkva Sv. Petra (na brdu Klin).

U Bijeloj ima više aktivnih sportskih klubova, od kojih su najpoznatiji Vaterpolo klub "BRODOREMONT", nekada prvoligaš, Fudbalski klub "BIJELA" i Ženski košarkaški klub "BIJELA" . Mesto ima i uredjeno plivalište.

Bjelske Kruševice su Bijeloj pripadajuce naselje, poznate po poreklu Pape Siksta V.

 

Korisnički servis
Montenegro Tourist  Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12,
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa