Login

HERCEG NOVI, grad sunca i zelenila, nalazi se na južnom delu Jadrana, na ulazu u Bokokotorski zaliv. Ima preko 200 sunčanih dana godišnje sa prosečnom temperaturom od preko 20 stepeni. Grad je osnovan pre 600 godina (1382 . godine). I danas ga krase tvrđave iz turskog, venecijanskog, španskog i austrjiskog perioda. Tu rastu i uzgajaju se retki primerci cveća i ukrasnog bilja. U pejzažima našeg grada, pored brojne domaće mediteranske flore, zastupljeno je i preko 250 vrsta različitog egzotičnog bilja poreklom sa svih kontinenata, što mu daje specifičnu karakteristiku i privlačnost.

Egzotične vrste poput mimoza, agava, cikasa, magnolija, eukaliptusa, araukaria su se veoma uspešno aklimatizovale na našem podneblju i sa autohtonom vegetacijom čine jedinstven ukras. Nalepši je prirodni park Savinska dubrava sa spomenicima iz ranije i novije istorije ovog kraja. Dok se u zimskom periodu na obroncima planine Orjen organizuju skijaška takmičenja, u isto vreme na
hercegnovskoj rivijeri cvetaju mimoze i održava se tradicionalna manifestacija "Praznik mimoze". Zahvaljujući prirodnim lepotama naročito je razvijen zimski turizam. U Igalu je razvijen zdravstveni turizam gde se nalazi poznati institut za fizikalnu medicinu i rehabilitacicu "DR Simo Milošević" i Centar RVI (koristi se mineralna voda i lekovito bilje), a za rekreaciju duž obale uređeno je atraktivno šetaliste "Pet Danica" ( Igalo - Meljine - dugo 7 km ). Grad ima Zavičajni muzej, Arhiv i Umjetničku galeriju. Razvijeni su sportovi na vodi.Herceg Novi poseduje veliki broj plaža od kojih se većina nalazi u neposrednoj blizini hotela. U okolini su brojna letilišta, povezana autobusima, brodovima ili barkama. Ukoliko želite da odmor pamtite po nečem jedinstvenom, preporučujemo vam da posetite obližnja izletišta i osetite duh Herceg Novog.U poslepodnevnim satima možete uživati u svim vrstama hrane i pića koju samo za Vas spremaju u mnogobrojnim restoranima i kafićima.

 

ISTORIJA GRADA

Arheološki nalazi na Luštici svedoče o začecima civilizacije na ovim prostorima još u neolitu i ranom bronzanom dobu. Svedočanstvo o ljudskom prisustvu u hercegnovskom kraju seže u doba prvih poznatih stanovnika ovog kraja - Ilira. U ove krajeve, trgovine radi, stižu grčki trgovci u 5. veku p.n.e. U 3. veku nove ere, posle pobede nad Ilirima, ovim krajevima je zavladala Rimska imperija. Propašću Zapadnog rimskog carstva 476. godine sledećih šest vekova ovde je prisutna vizantija. U 7. veku slovenska plemena dosta gusto naseljavaju i ovaj kraj i na prostoru oko danasnjeg Herceg Novog formira se Župa Dračevica. Već od 10. veku Dračevica gubi nezavisnost, postaje plen zetskih kneževa, ali ne za dugo, jer sledi period Nemanjića. Posle smrti cara Dušana, Dračevicom za kratko vlada knez Vojislav Vojnović, a zatim Balšići.

Grad je osnovan 1382. godine, kada ga je bosanski ban, odosno kralj Tvrtko I Kotromanić utvrdio u Topaljskom zalivu, sa namerom da on ima trgovačku, pomorsku i zanatsku ulogu, i nazvao ga Sveti Stefan.

Kao jedan od najmlađih gradova na Jadranu nazivao se i Novi, Castrum Novum, Castel Nuovo... Svoje današnje ime dobio je u vreme vladavine Herceg Stjepana Vukčića Kosače, kada je doživeo i najveći procvat i razvoj. Turci ga osvajaju 1482. godine i, sa kratkim prekidom od 1538.-1539. godine, kada su ga, na kratko, preuzeli Španci, vladaju njime blizu 200 godina, sve do 1687. godine.

Nakon toga na njegovom tlu smenjuju se razni narodi i civilizacije, ostavljajući duboke tragove na istoriju, kulturu i ukupan razvoj ovoga kraja. Nakon Turaka grad osvajaju Mlečani, koji njime vladaju sve do propasti Mletačke Republike 1797. godine. Od tada dolazi do čestih promena uprave u Herceg Novom.

Austrijanci su njime vladali do 1806. godine, a, nakon toga, vlast preuzimaju Rusi do 1807. godine, potom Francuzi koji vladaju do 1814. godine. U vrlo kratkom periodu 1813.-1814. godine grad je preuzela privremena vlada Crne Gore i Boke Kotorske, ali od te 1814. godine pa sve do 1918. godine grad je pod Austrougarskom upravom.

Zatim je došlo do ujedinjenja Srba, Hrvata i Slovenaca u Kraljevinu, odnosno nešto kasnije u Jugoslaviju, u čiji je sastav 1923.god ušao i Bokokotorski srez.

Posle Kapitulacije Jugoslavije 1941. god. u gradu su kao okupatori bili Italijani, zatim i Nemci, sve do konačnog oslobođenja 28. oktobra 1944. god.Kulturno istorijsko blago grada sačuvano je u muzeju i Arhivu grada kod Kanli kule, na kojoj je izgrađena letnja pozornica.

Gradska muzika postoji još od 1866. Slikarska tradicija u Boki je veoma snažna, posebno u Herceg Novom. Poznata je galerija slika Josip Bepo Benković u Herceg Novom osnovana 1967.godine.Institucije kulture

JUK HERCEG-FEST"

Javna ustanova kulture, konstituisana 24. februara 1992. godine, a jula 1994. godine objedinjena sa Preduzećem za prikazivanje filmova "Orjen". Osnovna delatnost ove ustanove je produkcija festivala i organizovanje kulturno-zabavnog života i programa u gradu. Producent je "Praznika mimoze", HAPS-a, "Sunčanih skala", Hercegnovskog filmskog festivala...

Adresa: Njegoševa bb
Tel: +382 31 322 320
Fax: +382 31 322 004
e-mail:
hercegfest@t-com.me
web: www.hercegfest.cg.yu

 

ARHIV HERCEG NOVOG

Deluje od 1956. godine, od momenta povratka arhivske gradje, koju su Italijani, tokom II Svetskog rata, odneli u Zadar. Zgrada tadašnjeg Arhiva je sagradjena 1885. godine i teško je stradala u katastrofalnom zemljotresu 1979. godine, ali je vrlo brzo renovinara i dogradjena. Arhiv raspolaže sa 700 m2 korisnog prostora i modernom opremom. U okviru arhiva nalaze se biblioteka i čitaonica, koja je otvorena za korisnike svakog radnog dana. Arhivska gradja datira od 1685. godine (od kada je najstariji dokument u ovom Arhivu) do današnjih dana. Bibliotečki fond ovog Arhiva je oko 30.000 primeraka knjiga i oko 1.000 naslova periodike.

Adresa: Trg Herceg Stefana 1
Tel: +382 31 322 655

 

ZAVIČAJNI MUZEJ

Zavičajni muzej je osnovan 1949. godine, a otvoren 1953. godine. Sama zgrada u kojoj se nalazi Muzej sagradjena je pre više od 150 godina, a zadužbina je jednog od gradonačelnika Herceg Novog - Mirka Komnenovića (1870. - 1941.) i njegove supruge Olge.

Adresa: Mirka Komnenovića 9
Tel: +382 31 322 485
e-mail:
muzej@t-com.me
web: www.rastko.org.yu/rastko-bo/muzej/

 

GRADSKA BIBLIOTEKA I ČITAONICA

Biblioteka raspolaže fondom od preko 30.000 knjiga. Ističu se legati DUŠANA PETKOVIĆA (5.000 knjiga) i VELJKA RADOJEVIĆA (1.500 knjiga), kao i pokloni uglednih darodavaca Doklestića, Daljeva, Lučića, Subotića... Oformljena je i zavičajna zbirka.

Adresa: Trg Hercega Stefana 6
Tel: +382 31321 900
      +382 31 324 328
e-mail:
biblhn@t-com.me
web: 
www.bibliotekaherceg-novi.org.yu

 

 

Korisnički servis
Montenegro Tourist  Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12,
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa