Login


Tara i rafting

Jedino raftingom može se otkriti anatomija kanjona i njegov celokupni rukopis. Samo tako može se videti ono što treba da se vidi, čar i draž ovog izobilja. Splavarenje svemu tome daje novu dimenziju intimnog druženja sa čistunstvom prirode. Svaki novi kilometer, ponekad i metar, na toj stazi, druga je nijansa, drugi prizor i drugi izazov.

To je najlepši i najatraktivni način da se vidi i oseti ova lepota i da se uziva u blagodetima, koje je priroda stvorila.

Po stepenu atraktivnosti za rafting, Tara je dobila ocenu 4 čime se približila Koloradu i drugim najatraktivnim svetskim rekama, čija je kategorizacija 5. To znači da po atraktivnosti i avanturi, koju može da pruži, spada u rang vrhunskih svetskih rafting reka.

Rafting sa gumenim čamcima u ponudi je većine agencija. Aranžmani su jednodevni, dvodnevni, i trodnevni a dužina RAFTINGA od 15 do 85 kilometara. Na višednevnim putovanjima Tarom, uživaćete u njenim lukama, kampovima netaknute prirode, noćima punim zvezda i hukom koji će vam ulepšati snove.

Polazi se sa Splavišta, odakle se vide vodopadi Ljutice, most na Tari (165 m visok), stari Rimski prolaz, Lever Tara, a onda vas čekaju podivljali bukovi Funjički i Bijele ploče, proći ćete Mišovo vrelo, gde je kanjon najdublji (1100 m), ispod vrha Ćurevac (1650 m), vodopada reke Drage i Radovan luke. Deo koji potom sledi, lepotom prirode i snagom brzaka zaustavlja dah - Tepački bukovi, kanjon Sušice, Bailovića sige (jedinstven vodopad) i Brštanovički bukovi. Splavarenje se završava kod Šćepan polja. Jednodnevno splavarenje od kampa Brštanovica do Šćepan polja, u dužini od oko 18 km traje 2-3 sata. Na ovom najkraćem ali i najuzbudljivijem delu kanjona, najveća je visinska razlika između polazišta i cilja (pad vode). U ovom delu, nailazi se na 21 brzak (buk) od ukupno 50 koliko ih je na Tari. To su Brštanovički, Pećine, naročito opasan buk Ćelije, Vjernovički…Ručak ili vecera, zavisno od izabranog programa, organizuje se u prirodi, pored reke, gde možete probati specijalitete ovog podneblja: skorup, sir, jagnjetinu i hleb ispod sača.

Niz Taru se spusta sa specijalnim čamcima, rađenim za divlje vode, a osam nezavisnih komora čine ih popuno sigurnim. Svaki putnik je snabdeven pojasom za spasavanje, a deca i kacigama za glavu. U slučaju kiše, na raspolaganju su ogrtači. Kroz sve ove pustolovine i upoznavanje sa Tarom, vodiće vas vešte ruke gorštaka, koji poznaju svaku stazu i kamen, pa će te se u svakom trenutku osećati bezbedno.

 

 

Korisnički servis
Montenegro Tourist  Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12,
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa