Login
                 


                                    


  Živopisno i po mnogo čemu jedinstveno Skadarsko jezero smestilo se u zetsko-skadarskoj kotlini, zadržavajući rekom Bojanom kontakt sa Jadranskim morem, od kojeg ga je u dalekoj prošlosti odvojio lanac visokih planina.

      Sa površinom od 370 do 530 km2, zavisno od vodostaja, predstavlja najveće jezerona Balkanu. Crnoj Gori pripadaju 2/3 jezera, dok je 1/3 na teritoriji Republike Albanije. Crnogorski deo jezera sa priobaljem, površine 40.000 ha, proglašen je nacionalnim parkom 1983. godine.

    Skadarsko jezero se odvaja od ostalih nacionalnih parkova kao područje sa izrazitim limnološkim karakteristikama, izuzetnim bogatstvom ornitofaune i ihtiofaune i bujnom vegetacijom močvarnog tipa. Predstavlja jedan od najinteresantnijih biotopa ovog područja.

    Samo jezero je kriptodepresija, što znači da se neki delovi njegovog dna nalaze ispod nivoa mora. Takva mesta nazvana su sublakustrični izvori ili oka. Ima ih oko 30. Najdublje ''oko'' je Raduš dubine 60 m, a po nekim podacima je i dublje, dok je prosečna dubina Jezera oko 6m.

    Njegove obale su razuđene i bogate brojnim zalivima, poluostrvima i rtovima, većinom močvarne, obrasle širokim pojasom trske. Biljni svet je bogat i raznovrstan. Pored živopisnog barskog bilja, posebno je interesantna kasoronja Trapa longicarpa ssp. scutariensis, dok bistru vodu krase i u velikom delu prekrivaju beli i žuti lokvanji. Jedino je deo južne obale kamenit i čuva reliktne šume kestena. Brojna su mala ostrva, tzv. gorice. Niska su, kamenita i obrasla lovorikom, bršljanom, divljim narom i šibljem.

    Kao značajno stanište vodenih ptica Skadarsko jezero je Ramsar konvencijom 1996. godine upisano u Svetsku listu močvara od međunarodnog značaja.

    Zahvaljujući prvenstveno očuvanju ekosistema i usled nepristupačnosti nekih delova jezera, naročito uz njegovu severnu močvarnu obalu, Skadarsko jezero je ''ptičji raj'' čak za 264 vrste ptica, od kojih su mnoge u najvećem delu svojeg areala, proređene i ugrožene. U Evropi redak kudravi pelikan Pelecanus crispus postao je zaštitni znak jezera i nacionalnog parka.

    O bogatstvu i raznovrsnosti ihtiofaune govore podaci da u vodama sliva Skadarskog jezera živi 48 vrsta riba, dok je u vodama koje zahvata nacionalni park nastanjeno 39 vrsta od ukupno 44 do sada registrovanih. Pored autohtonih vrsta, kakve su krap (Cyprinus carpio) i ukljeva (Alburnus alburnus alborella) interesantno je prisustvo i nekih morskih, kao što su jegulja, cipol, skakavica i kubla.

    Mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici: arheološka nalazišta, manastirski kompleksi i utvrđenja, razbacani u širokoj lepezi u basenu Skadarskog jezera, govore da je još u XIV i XV veku ovo područje bilo značajno kulturno središte.

    Izuzetnu grupu kulturnog nasleđa čini tradicionalno narodno graditeljstvo, stara nenaseljena i zapuštena ribarska naselja, smeštena na samoj obali Jezera, Raduš, Krnjice, Poseljani, Karuč, u kojima se nekada stanovalo, živelo od ribarenja i rasplijetale ribarske mreže.

 
CENTAR ZA POSETIOCE NACIONALNIH PARKOVA CRNE GORE

Sadrži prirodnjačku zbirku; salu za projekcije; etno-sobu; salu za sastanke u kojoj se mogu organizovati sastanci, seminari, radionice i suvenirnicu.

 

Škola u prirodi

   U Centru se izvodi Škola u prirodi, u saradnji sa osnovnim i srednjim školama. Stručni saradnici drže prezentacije o prirodnim i kulturnim vrednostima zastupljenim u nacionalnim parkovima zainteresovanim posetiocima, a kada je u pitanju školska populacija vode računa o njihovom uzrastu i interesovanju. Ovom prilikom pozivamo predstavnike škola da nam se jave radi dogovora oko termina posete.
 

ETNO SOBA u Centru

   Niti istorijskog trajanja protkane različitim kulturama i civilizacijama, ostavile su traga na celokupni život Crnogorskog naroda. Sve to zajedno čini bogato, jedinstveno i specifično kulturno-istorijsko i etnografsko nasleđe. Izloženi predmeti daju sliku kulturne tradicije na području sva četiri nacionalna parka: Skadarskog jezera, Lovćena, Biogradske gore i Durmitora.
 
   Radno vreme Centra: tokom letnje turističke sezone – od 8 do 19 časova, svaki dan uključujući subotu i nedelju; van sezone od 08 do 16 časova 8 osim subotom i nedeljom.
 

TEMATSKI CENTRI ZA POSETIOCE U MURIĆIMA I RECI CRNOJEVIĆA

   Dva Centra za posetioce su otvorena tokom leta 2007, jedan na lokalitetu Murići, a drugi u Reci Crnojevića. Centar je sastavljen od četiri drvene kućiće smeštenih iznad Jezerske vode.

   Centar za posetioce u Donjim Murićima sadrži izložbene postavke sa tri odvojene tematske posvećene narodnoj radinosti, maslinarstvu i privređivanju Krajine. Narodno stvaralaštvo odlikuju predmeti tekstilnog rukotvorstva na kojem se ispoljavalo majstorsko umeće i kreativnost vrednih žena ovog kraja, koje su tkale na razbojima razne tkanine od sukna i platna, odevne predmete za svakodnevnu i prazničnu upotrebu, nošnju  i drugo. Raznolikost narodne umetnosti dopunjuju i drveni predmeti. Među njima se posebno izdvajaju  škrinje i  kolevke slikane bogatim koloritom sa različitim biljnim i geometrijskim ornamentima. Privređivanje u Krajini predstavljeno je alatkama i predmetima vezanim za tradicionalni način obrade zemlje i rada u polju, pčelarstva, ribolova, uzgoja duvana, mlevenja žitarica i nošenja tereta i vode sušnim krajinskim stazama. Tema o maslinarstvu obrađena je kroz priču o maslini, njenom istorijatu i simbolici - simbolu mira, postojanosti i mudrosti. Maslinarstvo Krajine prikazano je tekstovima i fotografijama viševekovnih, već zaboravljenih uljanih mlinova Donjih Murića i susednog sela Bese, kao i originalnim delovima stare prese za ceđenje maslina iz ovog kraja. Tu je i nezaobilazna amfora i kameno pilo u kojima se čuvalo maslinovo ulje u mnogim delovima Mediterana gde se  ova drevna biljka uzgajala. Centar za posetioce u Reci Crnojevića, smešten u drvenim kućicama na obali reke pored starog mosta, tematski je vezan za ribolov i plovidbu na Skadarskom jezeru i priču o samom naselju Reci Crnojevića.

   U svim centrima osoblje NP će vam pružiti potrebne informacije vezane za eksponate, a direktan kontakt sa prirodom I kulturom Skadarskog jezera možete ostvariti kroz tematske aktivnosti. 
 

KRSTARENJE JEZEROM I OBILAZAK BOGATOG KULTURNOG NASLEĐA

   Skadarsko jezero predstavlja bogatu riznicu kulturno-istorijskog nasleđa, nastalog u burnim vremenima od praistorije do naših dana. Na ovom pitomom i plodnom području smenjivale su se mnoge civilizacije – ilirska, helenistička, rimska, kao i moćne dinastije Vojislavljevići, Nemanjići, Balšići, Ptrovići u vreme svog više decenijskog bitisanja. Različita istorijska strujanja ostavila su ovde vidne tragove materijalne kulture u mnoštvu arheoloških lokaliteta, utvrđenja, srednjevekovnih crkava i manstira, kao i autentičnog narodnog graditeljstva: starih puteva i vodenica, jedinstvenih priobalnih ribarskih naselja, koje vekovima zapljuskuju vode Skadarskog jezera.

   Krstarenje brodovima obuhvata obilaske i posete manastirima, crkvama kao i starim seoskim jezgrima, ribarskim kućama, mlinovima...
 

POSMATRANJE PTICA

   Sa 281 vrstom ptica, Skadarsko jezero je najveći ornitološki objekat u Crnoj Gori. Četiri tornja za posmatranje ptica na Stanaju, Radušu, Plavnici, Žabljačkim livadama iosam organizovanih tura za birdwatching više je nego atraktivna zona za posmatrače ptica i ljubitelje prirode. Na Jezeru gnijezdi više od 70 vrsta ptica, od kojih se posebno ističu: Pelecanus crispus, phalacrocorax pygmeus...Ovo jezero je jedno od najvećih zimovališta ptica na Mediteranu. Postoji 5 ornitoloških rezervata na Skadarskom jezeru: Manastirska tapija, Grmožur, Omerova gorica, Crni žar, Pančevo oko.
 

SPELEOLOGIJA

   Posebno interesantan motiv za posetu Jezera predstavlja Obodska pećina koja se nalazi na izvorištu Reke Crnojevića. Ona je najvažnija. Na prostoru sela Trnovo nalaze se takođe Grbočica, Bobošuta i Ispila.
 

MANIFESTACIJE

   Manifestacije čine dio ponude područja nacionalnog parka Skadarsko jezero. Brojne su i svake godine privlače sve više učesnika.

•   Dan ekoturizma – NP ''Skadarsko jezero'' se održava u junu kada se prezentuje turistička ponuda Skadarskog jezera.
•  Trofej ''Skadarsko jezero'' – 13. jula oragnizuje sportsko ribolovno društvo u saradnji sa NP;  međunarodnog karaktera.
•   Dani ekologije, turizma, kulture i sporta se održavaju u više mesta Skadarskog jezera (Plavnica, Murići, Rijeka Crnojevića, Žabljak Crnojevića) u julu, avgustu i septembru.
•   Susreti poljoprivrednika ''Vinogradara, voćara i pčelara'' u Virpazaru – septembar,
•  ''Festival vina i ukljeve'' okupljaju meštane koji izlažu svoje proizvode. Festival je i takmičarskog karaktera i održava se u novembru – decembru.
 

PEŠAČKE STAZE

Zaljubljenici u prirodu, ekolozi i planinari na teritoriji NP mogu organizovati izlete. Staze su dobro markirane sa info-tablama.
 
•   Rekreativna staza Vranjina (303m visoka)
Preporučujemo stazu koja ide od sela Vranjine do istoimenog brda koja traje jedan sat. Izvanredan pogled se pruža sa brda na Skadarsko jezero. Jedan krak staze prolazi kroz i blizu manastira Vranjina (XV vek).


•   Eko staza Obod
Interesantna rekreativna staza prolazi pored Štamparije Obod na Reci Crnojevića doObodske pećine. Traje 2 sata.

•   Planinska staza Rumija
Planinska staza ide od vrha Rumije (1595m visoka) odakle se prelepi pogled pruža na Skadarko jezero i Jadransko more sa vrha Rumije. Traje 4 sata.
 

KONJIČKI KLUB MONTENEGRO

Tokom letnje sezone otvoren je konjički centar na Skadarskom jezeru, kod Virpazara, gde možete osetiti čari jahanja u prirodi. Jahati stazama u prirodi uz Jezero i slušati cvrkut retkih ptica je neponovljivo zadovoljstvo koje mami da bude otkriveno.
 

VESLAČKA I JEDRILIČARSKA REGATA

Akvatorijum Jezera je veoma pogodan za sportske treninge i veslačke i jedriličarske regate tokom čitave godine.
 

WINDSURFING

Skadarsko jezero je idealno za windsurfing.
 

RIBOLOVNA SEZONA

Ribolovna sezona na Skadarskom jezeru traje od 1. juna 2007. do 15. marta za šarana i druge vrste, izuzev ukljeve.


Korisnički servis
Montenegro Tourist  Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12,
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa